5 λόγοι για να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας άμεσα

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, 1 με 2 φορές το χρόνο, για καθαρισμό ή και για προληπτικό στοματικό έλεγχο είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Συχνά είτε από φόβο είτε για διάφορους άλλους λόγους, αμελούμε αυτήν την εξέταση. Ποιοι είναι όμως οι 5 λόγοι, που συχνά παραβλέπουμε, αλλά θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον οδοντίατρό μας;

  • Ούλα  που ματώνουν

Η αιμορραγία στα ούλα μας είναι ένδειξη φλεγμονής, η οποία εξελίσσεται σταδιακά, και από απλή ουλίτιδα, αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να καταλήξει σε περιοδοντίτιδα, όπου πλέον η φλεγμονή επεκτείνεται στο υποκείμενο οστό. Συχνά η αιμορραγία αυτή συνοδεύεται από πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα στα ούλα μας. Ο οδοντίατρος θα διαγνώσει την πάθηση και θα προβεί στην κατάλληλη θεραπεία.

  • Κακοσμία στόματος

Η δυσάρεστη αναπνοή αποτελεί συχνό πρόβλημα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες και παιδιά. Επηρεάζει σημαντικά τις κοινωνικές μας επαφές και την ψυχολογία μας, ενώ στο 80 με 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Τα βακτήρια του στόματος, συσσωρεύονται στα δόντια, στα ούλα και στη γλώσσα και συνδυαστικά με τα υπολείμματα τροφών παράγουν δύσοσμες θειικές ενώσεις. Έντονη κακοσμία παρατηρείται στις νόσους του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), σε περιπτώσεις τερηδονισμένων δοντιών, ημιεγκλείστων φρονιμιτών με παρουσία φλεγμονής (περιστεφανίτιδα), αλλά και  όταν υπάρχει ξηροστομία. Ο οδοντίατρος θα διερευνήσει την ύπαρξη των παραπάνω παραγόντων και εφόσον αποκλειστούν, τότε αναζητούμε κάποια άλλη πιθανή αιτία κακοσμίας (κάπνισμα, λήψη φαρμάκων, υποκείμενα νοσήματα, στοματική αναπνοή) και ο ασθενής παραπέμπεται στον ειδικό ιατρό.

  • “Κρυφές  τερηδόνες”

Πολλές φορές τα δόντια μας χαλάνε, χωρίς να μας δώσουν σημάδια πόνου, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί όταν πλέον είναι αργά και το δόντι δε σώζεται με ένα απλό σφράγισμα. Κατά την ετήσια οδοντιατρική εξέταση, γίνεται κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τερηδόνα κάτω από παλαιές εμφράξεις ή στις όμορες επιφάνειες των δοντιών μας, δηλαδή το σημεία που αυτά ενώνονται μεταξύ τους. Ανακαλύπτοντας μία βλάβη σε αρχικό στάδιο γλυτώνουμε τον πόνο, αλλά και η θεραπεία είναι ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή.

  • Καρκίνος στόματος

Ο καρκίνος είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, ενώ συχνά επηρεάζεται από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας συχνά δε μας δίνει προειδοποιητικά σημάδια σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο. Ωστόσο, ο οδοντίατρος μας μπορεί να ανιχνεύσει κάποια τέτοια σημάδια, όπως για παράδειγμα πληγές στο στόμα, στη γλώσσα ή στα ούλα,  με μία λεπτομερή εξέταση.

  • Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι και πόνοι στα δόντια 

Ο πονοκέφαλος  αποτελεί ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, που δυσχεραίνει  την καθημερινότητα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντονότερος όταν ξυπνάμε το πρωί, είτε αμφίπλευρος είτε με τη μορφή ημικρανίας και μπορεί να συνοδεύεται από ανεξήγητους  πόνους στην περιοχή του αυτιού, των γνάθων, στα δόντια, αλλά και στα ούλα. Επιπλέον, μπορεί να συνυπάρχει περιορισμός στη διάνοιξη του στόματος ή και να ακούμε ήχους (κλικς) στην άρθρωση. Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, με το στρες να παίζει πρωτεύοντα ρόλο και μπορούν να διαγνωστούν  κατά τον τυπικό οδοντιατρικό έλεγχο.

Η στοματική μας υγεία συνδέεται και επηρεάζει σημαντικά τη γενικότερη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Το τακτικό οδοντιατρικό check up θα διατηρήσει τα δόντια και το στόμα σας καθαρά και θα σας απαλλάξει από απρόσμενα και επώδυνα οδοντιατρικά προβλήματα. Προγραμματίστε λοιπόν άμεσα το επόμενό σας ραντεβού!

Μοιραστείτε το: