Μετά την εξαγωγή δοντιού

  • Κρατήστε τη γάζα σταθερά στη θέση της για 30 λεπτά, δαγκώνοντας την και καταπίνετε το σάλιο σας κατά τη διάρκεια.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την εξαγωγή.
  • Απαγορεύονται το πρώτο 24ωρο οι στοματοπλύσεις (γαργάρες) με νερό, χαμομήλι, αλατόνερο ή άλλα αντισηπτικά. Μη φτύνετε και μη ξεπλένετε το στόμα σας, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Σε περίπτωση που τα επόμενα 24ωρα αισθάνεστε λίγο αίμα στο σάλιο σας, είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας. Εάν το αίμα αυξηθεί σε ποσότητα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.
  • Μετά από 24 ώρες μπορείτε να ξεκινήσετε πλύσεις με αλατόνερο ή κάποιο αντισηπτικό 2 φορές την ημέρα για 7 μέρες. Το βούρτσισμα των δοντιών ξεκινά μετά το πρώτο 24ωρο, με μεγάλη προσοχή και αποφεύγοντας την πληγή. Προσοχή: Είναι σημαντικό η καλή στοματική υγιεινή βοηθάει στην ταχύτερη και χωρίς επιπλοκές επούλωση του τραύματος.
  • Το πρώτο 24ωρό, απαγορεύεται η κατανάλωση ζεστού φαγητού και ροφημάτων. Επιτρέπονται οι τροφές και τα ροφήματα σε θερμοκρασία δωματίου. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι το πρώτο 24ωρο. Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, συνίσταται η μαλακή δίαιτα (σούπες, γιαούρτια, ψίχα ψωμιού κτλ) και η μάσηση από την αντίθετη πλευρά της εξαγωγής.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση. Συνίσταται ξεκούραση για το υπόλοιπο της ημέρας.
  • Τη δεύτερη ημέρα μετά τη χειρουργική εξαγωγή δοντιού πιθανόν να εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) ή αιμάτωμα στην περιοχή της επέμβασης. Για τον περιορισμό του οιδήματος, τοποθετείστε πάγο εξωτερικά της περιοχής (όχι σε άμεση επαφή με το δέρμα, αλλά τυλιγμένο σε μία πετσέτα), τις πρώτες 2 με 3 ώρες μετά την επέμβαση (περιοδικές εφαρμογές ανά 10λεπτο και διάρκεια εφαρμογής 5 λεπτά). Μετά το πέρας 24 ωρών ο πάγος δεν έχει πλέον επίδραση και απαγορεύεται η χρήση θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων στην περιοχή. Το πρήξιμο διαρκεί 3 με 4 ημέρες και περιορίζεται σταδιακά σε διάστημα περίπου 1 εβδομάδας. Επιπλέον, αν νιώσετε δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος, μην ανησυχήσετε, είναι απολύτως φυσιολογικό και θα υποχωρήσει σταδιακά μαζί με το οίδημα. Σε περίπτωση υπερβολικής έντασης των παραπάνω συμπτωμάτων, καθώς και εμφάνισης εμπύρετου, επικοινωνήστε άμεσα.
  • Για την πρόληψη του πόνου μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη/ παρακεταμόλη), σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν
  • Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται εφόσον συστήνεται από τον οδοντίατρο και με τις κατάλληλες οδηγίες. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής. Αν εμφανιστεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη λήψη των φαρμάκων επικοινωνήστε άμεσα.
  • Τα ράμματα, εφόσον τοποθετηθούν, αφαιρούνται μετά από 7 με 10 ημέρες.
  • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά σε περίπτωση προβλήματος ή απορίας.