Χειρουργική Στόματος
Τι είναι η χειρουργική στόματος;
Η Χειρουργική Στόματος ή Οδοντοφατνιακή Χειρουργική περιλαμβάνει όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις της στοματικής κοιλότητας, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο του ιατρείου. Πιο αναλυτικά:
- Χειρουργική εξαγωγή εγκλείστου και ημιεγκλείστου φρονιμίτη
- Ακρορριζεκτομή
- Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων σε περιπτώσεις ορθοδοντικής θεραπείας
- Αφαίρεση κύστης
- Σύγκλειση στοματοκολπικής επικοινωνίας
- Εκτομή χαλινού
- Αφαίρεση εξοστώσεων και φατνιοπλαστική
- Εξαγωγές δοντιών σε ασθενείς με συστηματικά νοσήματα, που λαμβάνουν ειδική θεραπευτική αγωγή (αντιπηκτικά, διφωσφονικά κ.α)
- Ανύψωση ιγμορείου και τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Ποιοι είναι οι φρονιμίτες;
Οι φρονιμίτες ή αλλιώς σωφρονιστήρες είναι τα τελευταία κατά σειρά δόντια που εμφανίζονται στον οδοντικό φραγμό. Βγαίνουν συνήθως από την ηλικία των 17 έως τα 24 έτη περίπου. Ωστόσο, ορισμένες φορές, είτε λόγω έλλειψης χώρου είτε λόγω λανθασμένης κλίσης του δοντιού, δεν ανατέλλουν ποτέ, παραμένοντας έτσι είτε εντελώς έγκλειστοι είτε ημιέγκλειστοι, εφόσον φαίνονται ελαφρώς στο στόμα.
Γιατί πονάει ο φρονιμίτης μου;
Λόγω της αρκετά οπίσθιας θέσης του φρονιμίτη είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σωστή στοματική υγιεινή στην περιοχή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται έτσι η πιθανότητα να τερηδονιστεί. Επιπλέον, σε περιπτώσεις που έχει μερικώς ανατείλει (ημιέγκλειστος), και επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, συγκεντρώνονται μικρόβια στην περιοχή, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή, τη λεγόμενη περιστεφανίτιδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο, κακοσμία, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος (τρισμός), πυρετό, διόγκωση υπογνάθιων λεμφαδένων και πιο σοβαρά προβλήματα εφόσον παραμείνει αθεράπευτη. Συχνά, ο πόνος αντανακλάται και σε όλη την κάτω γνάθο, ακόμα και σε άλλα σημεία του στόματος και του προσώπου.
Σε ποιες περιπτώσεις βγάζουμε τους φρονιμίτες;
Όταν ένας φρονιμίτης έχει ο ίδιος κάποιο πρόβλημα, όπως βαθιά τερηδόνα ή εμφανίζει συχνές υποτροπές περιστεφανίτιδας, θα πρέπει να αξιολογείται για πιθανή εξαγωγή. Επιπλέον, η παραμονή του ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βλάβη και στα διπλανά υγιή δόντια, όπως τερηδόνα, περιοδοντικά προβλήματα, απορρόφηση ρίζας. Οι φρονιμίτες που έχουν λανθασμένη κλίση παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι και ενδεχομένως δημιουργούν συνωστισμό στα υπόλοιπα δόντια ειδικά μετά από μια ορθοδοντική θεραπεία. Τέλος, έχουν ενοχοποιηθεί και για τη δημιουργία κύστης στη γνάθο γύρω από το μη ανατέλλων δόντι.
Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;
Η χειρουργική εξαγωγή εγκλείστου και ημιεγκλείστου φρονιμίτη γίνεται υπό τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο και διαρκεί συνήθως 20 με 30 λεπτά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, με αυξημένη δυσκολία ίσως διαρκέσει λίγο παραπάνω. Διαφέρει από τις εξαγωγές των υπολοίπων δοντιών, λόγω της οπίσθιας θέσης του, καθώς και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ρίζες του γειτονεύουν με ανατομικά μόρια, όπως κάποια από τα νεύρα της κάτω γνάθου και το ιγμόρειο για την άνω γνάθο. Σε κάθε περίπτωση, πριν την εξαγωγή λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό και ενημερώνεται ο ασθενής για τη διαδικασία του χειρουργείου και τις μετεγχειρητικές οδηγίες.
Τι είναι η ακρορριζεκτομή;
Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται το ακραίο τμήμα της ρίζας ενός δοντιού (ακρορρίζιο), καθώς και οι φλεγμονώδεις ιστοί γύρω από αυτό και ακολουθεί η λεγόμενη ανάστροφη έμφραξη της εναπομένουσας ρίζας. Η ακρορριζεκτομή γίνεται για να απομακρυνθεί η φλεγμονή, η οποία περιβάλλει τη ρίζα του προβληματικού δοντιού, με σκοπό να διατηρήσουμε το δόντι στο στόμα. Πριν την ακρορριζεκτομή έχει προηγηθεί η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού.
Πότε χρειάζεται η ακρορριζεκτομή;
Η ακρορριζεκτομή πραγματοποιείται όταν:
- Μετά από μία ορθή ενδοδοντική θεραπεία, η φλεγμονή στο οστό γύρω από τη ρίζα παραμένει και δεν υποχωρεί. Συχνά μπορεί να παρατηρήσουμε το λεγόμενο συρίγγιο, που μοιάζει με ένα “σπυράκι” στο ούλο από το οποίο εκρέει πύον.
- Υπάρχει κάταγμα ή διάτρηση ρίζας δοντιού.
- Έχουμε θραύση μικροεργαλείου κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης το οποίο ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί.
- Υπάρξει αδυναμία πλήρους έμφραξης της ρίζας του δοντιού, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις περιπτώσεις ενασβεστιωμένων ριζικών σωλήνων.
Πόσο δύσκολη είναι η χειρουργική επέμβαση της ακρορριζεκτομής;
Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 30 με 40 λεπτά. Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητα του, ακολουθώντας τις οδηγίες που του έχουν δοθεί, σχετικά με τη λήψη κάποιου παυσίπονου ή αντιβίωσης.
Ποια είναι η πρόγνωση της ακρορριζεκτομής;
Μετά το πέρας της επέμβασης πραγματοποιούνται ακτινογραφικοί επανέλεγχοι. Εφόσον η ακρορριζεκτομή κριθεί επιτυχημένη, αναμένουμε την υποχώρηση της φλεγμονής μετά από κάποιους μήνες. Στην ουσία είναι η τελευταία ευκαιρία του δοντιού να παραμείνει στο φραγμό, αφού έχει προηγηθεί η ενδοδοντική θεραπεία. Το ποσοστό επιτυχίας της ακρορριζεκτομής είναι υψηλό, εφόσον γίνει σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση και επιλογή περιστατικού.
Ποιοι είναι οι έγκλειστοι κυνόδοντες
Όταν ένας κυνόδοντας δεν έχει ανατείλει μέχρι την ενδεδειγμένη ηλικία ανατολής του, τότε παραμένει έγκλειστος ή ημιέγκλειστος. Μετά τους φρονιμίτες, οι άνω κυνόδοντες είναι τα συνηθέστερα έγκλειστα δόντια και ακολουθούν οι κάτω κυνόδοντές και οι προγόμφιοι. Η πιο συχνή αιτία που ένα δόντι μπορεί να μην ανατείλει είναι η έλλειψη χώρου στη γνάθο και πιο σπάνια κάποιος τραυματισμός που συνέβη στην παιδική ηλικία.
Πως μπορούν να ανατείλουν;
Επειδή οι κυνόδοντες είναι χρήσιμα δόντια στον οδοντικό φραγμό, είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να ανατείλουν, όταν αυτό δε γίνει φυσιολογικά. Η ορθοδοντική θεραπεία σε συνδυασμό με τη χειρουργική αποκάλυψη του εγκλείστου δοντιού αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Η καλύτερη ηλικία για να γίνει αυτό είναι κοντά στην ηλικία ανατολής του δοντιού, 11 με 15 έτη δηλαδή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Είναι εύκολη η επέμβαση;
Πρόκειται για μία απλή σχετικά διαδικασία που γίνεται στο οδοντιατρείο με τοπική αναισθησία. Έπειτα, αποκαλύπτουμε το δόντι και συγκολλάται εκεί το ειδικό bracket, δηλαδή το σιδεράκι με την αλυσίδα και ακολουθεί η διευθέτηση του δοντιού από τον ειδικό ορθοδοντικό. Η χειρουργική διαδικασία διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά, αναλόγως της δυσκολίας το περιστατικού, χωρίς να υπάρξει κάποια ταλαιπωρία για τον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητά του με τη λήψη κάποιου ήπιου παυσίπονου τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.