Λεύκανση Δοντιών

Τι είναι λεύκαση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι μία μη επεμβατική μέθοδος βελτίωσης της αισθητικής του χαμόγελού μας. Προσδίδει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, αλλάζοντας μόνο το χρώμα των δοντιών μας, χωρίς να προκαλείται καμία φθορά ή βλάβη στο σμάλτο τους. Ένα λαμπερό υγιές χαμόγελο μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας και όχι μόνο.

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 βασικούς μεθόδους:

α) Λεύκανση στο ιατρείο

Εφαρμόζουμε το ειδικό λευκαντικό υλικό στα δόντια υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου και έπειτα χρησιμοποιείται λάμπα φωτοπολυμερισμού (LED) για την ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα. Γίνονται 1 ή 2 συνεδρίες διάρκειας 1 ώρας η καθεμία, αναλόγως της περίπτωσης και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.

β) Λεύκανση στο σπίτι

Κατασκευάζουμε ειδικούς εξατομικευμένους νάρθηκες που εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια του ασθενή. Αφού δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, ο ασθενής εφαρμόζει το ειδικό για την περίπτωση του λευκαντικό τζελ στους νάρθηκες και τους φοράει τη μέρα ή τη νύχτα για περίπου 10 ημέρες, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

γ) Συνδυασμός των 2 μεθόδων

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τα μέγιστα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν τη λεύκανση πρέπει πραγματοποιείται πάντα καθαρισμός των δοντιών και αφαίρεση των χρωστικών, καθώς και έλεγχος των δοντιών για τυχόν τερηδονικές η άλλες βλάβες, οι οποίες θα πρέπει και να αποκατασταθούν πριν τη διαδικασία της λεύκανσης. Η λεύκανση είναι μία ανώδυνη και αβλαβής για τα δόντια διαδικασία μόνο εφόσον πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου και εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.

Πόσο διαρκεί η λεύκανση δοντιών;

Η διάρκεια της λεύκανσης εξαρτάται κυρίως  από τις διατροφικές μας συνήθειες, τη στοματική υγιεινή, την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και το κάπνισμα. Εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να φρεσκάρουμε τη λεύκανσή μας όχι πιο συχνά από μία με δύο φορές το χρόνο αναλόγως της μεθόδου που εφαρμόζεται.

Λεύκανση απονευρωμένου δοντιού

Η λεύκανση απονευρωμένου δοντιού, ονομάζεται και εσωτερική λεύκανση, είναι μία τεχνική λεύκανσης δυσχρωμικών δοντιών, τα οποία έχουν αποχρωματιστεί μετά από απονεύρωση ή τραύμα, το οποίο επέφερε τη νέκρωση του. Η τεχνική της λεύκανσης είναι εντελώς ανώδυνη και δε χρειάζεται τοπική αναισθησία. Στην πρώτη συνεδρία αφαιρείται το παλαιό σφράγισμα στο πίσω μέρος του δοντιού και τοποθετείται το λευκαντικό υλικό, το οποίο παραμένει εκεί για 3 με 5 ημέρες. Έπειτα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως, χρειάζονται 3 με 4 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας, αναλόγως της έντασης και του είδους της δυσχρωμίας. Πριν την έναρξη της θεραπείας, ελέγχεται με μία ακτινογραφία η ποιότητα της απονεύρωσης του δοντιού και εφόσον είναι ημιτελής θα πρέπει να επαναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει διαρροή λευκαντικού υλικού στη ρίζα του δοντιού και να προκληθεί εσωτερική απορρόφηση.  Αν το δόντι δεν είναι απονευρωμένο, θα πρέπει να προηγηθεί η απονεύρωση πριν την εσωτερική λεύκανσης. Η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να είναι από 2 έως 5 ή και περισσότερα έτη. Εφόσον χρειαστεί μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία, σε λιγότερες συνήθως συνεδρίες από την πρώτη θεραπεία.

Εσωτερική λεύκανση απονευρωμένου δοντιού.