Γενική Οδοντιατρική
Καθαρισμός δοντιών
Ο καθαρισμός των δοντιών πραγματοποιείται με τη χρήση συσκευής υπερήχων, με την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα) και η πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών. Έπειτα, ακολουθεί στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών για την αφαίρεση των χρωστικών. Η στίλβωση πραγματοποιείται με τη χρήση πάστας που περιέχει φθόριο, ενώ σε έντονες εναποθέσεις χρωστικών χρησιμοποιείται η συσκευή σοδοβολής. Ο καθαρισμός των δοντιών θα πρέπει να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και ο προληπτικός στοματικός έλεγχος .
Θεραπεία ουλίτιδας
Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, όπου παρατηρείται ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο) στα ούλα, αιμορραγία, κακοσμία στόματος και ορισμένες φορές ήπια ή έντονη ενόχληση σε διάφορα ερεθίσματα. Εφόσον η ουλίτιδα παραμείνει αθεράπευτη, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί στο υποκείμενο στο οστό και να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Η θεραπεία της ουλίτιδας πραγματοποιείται σε 2 συνεδρίες, με τη χρήση συσκευής υπερήχων και εργαλείων χειρός. Στο τέλος γίνεται στίλβωση των δοντιών.
Θεραπεία περιοδοντίτιδας
Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πιο σύνθετη νόσο από την ουλίτιδα, καθώς η φλεγμονή επηρεάζει πλέον και το φατνιακό οστό, με αποτέλεσμα ανάλογα με την ένταση και έκταση της βλάβης, να παρατηρείται πέραν των συμπτωμάτων της ουλίτιδας και κινητικότητα των δοντιών, έντονος πόνος, υφιζήσεις των ούλων και έκθεση των ριζών. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας πραγματοποιείται σε 2 έως 4 συνεδρίες υπό τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται και εδώ συσκευή υπερήχων και εργαλεία (ξέστρα) χειρός. Ακολουθούν επανέλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως της βαρύτητας της νόσου.
Έμφραξη (σφράγισμα) δοντιού
Τα σφραγίσματα των δοντιών γίνονται προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη χαμένη οδοντική ουσία, λόγω τερηδόνας, κατάγματος (σπασίματος) του δοντιού, αποτριβών κ.α. Πραγματοποιούνται σε μία συνεδρία υπό τοπική αναισθησία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου αναισθησία. Όταν ένα σφράγισμα είναι μικρό μπορεί να μη μας ενοχλήσει καθόλου, άλλες φορές όμως μπορεί να νιώσουμε πόνο στο κρύο ή κατά τη μάσηση. Ο εντοπισμός των χαλασμένων δοντιών γίνεται κατά τον εξαμηνιαίο προληπτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο είτε κλινικά είτε και ακτινογραφικά.
Ενδοδοντική θεραπεία
Η ενδοδοντική θεραπεία, η γνωστή σε όλους απονεύρωση δοντιού, πραγματοποιείται όταν η τερηδόνα ή το κάταγμα στο δόντι έχει επεκταθεί μέχρι τον πολφό , δηλαδή το εσωτερικό τμήμα του δοντιού που περιέχει τα αγγεία και νεύρα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως θα νιώσουμε έναν οξύ και αφόρητο πόνο, που δύσκολα αποδράμει ακόμη και με τα κοινά παυσίπονα. Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται συνήθως σε 1 ή 2 συνεδρίες εντελώς ανώδυνα, υπό τοπική αναισθησία. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθεί η αποκατάσταση του δοντιού είτε με το κοινό σφράγισμα είτε με κάποια άλλη εργασία, αναλόγως της εναπομένουσας οδοντικής ουσίας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα από τα ζωντανά μας δόντια. Επομένως, συχνά πρέπει να τα προστατέψουμε από μελλοντικά ‘’σπασίματα’’ κατασκευάζοντας στεφάνες ολικής κάλυψης (θήκες).
Εξαγωγή δοντιού
Όταν ένα δόντι κρίνεται πλέον μη αποκαταστάσιμο, λόγω οδοντικής (εκτεταμένη τερηδόνα , κάταγμα) ή περιοδοντικής παθολογίας, προχωράμε σε εξαγωγή του. Ωστόσο, εξαγωγή δοντιού μπορεί να γίνει και σκόπιμα για ορθοδοντικούς λόγους ή λόγω προσθετικού σχεδίου θεραπείας. Πρόκειται για μία διαδικασία εντελώς ανώδυνη που γίνεται υπό τοπική αναισθησία και έπειτα δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες στον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα του. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο χορηγούνται παυσίπονα αντιφλεγμονώδη ή κάποια αντιβιοτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση πριν την εξαγωγή θα λάβουμε πλήρες ιατρικό ιστορικό, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τον ασθενή και να αποφθεχθούν πιθανές επιπλοκές (αιμορραγία, μετεγχειρητική λοίμωξη κ.α.).